Kdo může za současný stav naší země? Justice!

Soudci, advokáti obžalovaných, vyšetřovatelé, příslušníci policie a bohatí, vlivní a ničeho se neštítící jedinci i skupiny na jedné straně a na druhé straně všichni ostatní. Nevinní, poškození, nemajetní. Výsledek je takřka jednoznačný.

AB+MS

Když budete hledat viníka, který může za dnešní poměry v zemi, dojedete k závěru jako já, že jsou to lidé z justice. Stačí číst a poslouchat. Soudce nebo soudkyně propustili podezřelého, protože shledali, že není důvod se bát jeho zmizení, ovlivňování svědků, pokračování v páchání trestné činnosti…A milý obžalovaný využije presumpce neviny a jde, vyhrožuje, podplácí, pozměňuje a nebo prchá za hranice. Samozřejmě když prchá, tak se svým majetkem. Který tam už zpravidla je.

A soudce se pak diví a obrací se na zákon, který  mu jeho rozhodnutí podstatě doporučil. Stačilo číst mezi řádky a věřit, že obžalovaný je čestný člověk a nevyužije nebo nezneužije dobrého úmyslu nebo dokonce slibu, který dal soudci.

A tak opilý a trestný čin spáchající prominent může telefonovat, jít domů, nemusí ani odevzdat cestovní pas, deviant nebo násilník může klidně dál chodit na ambulantní léčbu a cestou si užít s nějakou obětí, politik se může spolehnout na svou (aktuálně) rodnou stranu a imunitu, kamarádi politiků se mohou spolehnout na svoje kamarády politiky a jejich kamarády soudce, policisty, … A nikdo se necítí vinen špatným rozhodnutím nebo nedej bože rovnou napomáháním zločinu či zločincům.

Je nějaká cesta z téhle zaběhlé špíny? Lze nějak zabránit takovým rozhodnutím? Zveřejněním v médiích lze docílit jen zvýšení už bez tak vysoké hladiny adrenalinu ve slušných lidech a jejich nenávisti k všem, kdo takové praktiky zcela nepokrytě provozují. Možná by tu cesta byla, ale kdo z mocných bude riskovat, že sám spadne do spárů skutečné spravedlnosti?

Potrestat okamžitě každého, kdo evidentně konal nebo rozhodoval v rozporu se zájmem ochránit nevinné oběti nebo zabránit dalším trestným činům včetně ovlivňování a zastrašování svědků.

Pustil-li někdo na svobodu „v dobrém úmyslu“ někoho, kdo zákon evidentně přestoupil a nejspíš znovu přestoupí, by mělo znamenat doživotní konec práce v justici a kdekoliv, kde by mohl rozhodovat byť o jediném člověku. Bez nároku na penzi, na podporu v nezaměstnanosti… A zveřejněním jeho plného jména po dobu jednoho roku na veřejných místech. Aby bylo jasné, kdo a co provedl.

P.S. Že jsem přestřelil? Ne. Jinak to nezačne fungovat tak, jak fungovat spravedlnost má.

Autor: Aleš Baloun | pátek 6.4.2012 7:00 | karma článku: 35,46 | přečteno: 1543x